Światła dzienne i świecące ksenony

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mar19000
    Classic
    • 2018
    • 0

Prezes52, tak przypuszczam, że na żywo to musi inaczej brzmieć ale jakość nie miałem okazji słyszeć tego na żywo. Kiedyś sąsiadka tak piała (albo i głośniej) kłócąc się ze swoim zięciem ale oboje poumierali i w końcu spokój się zrobił
  • Mar19000
    Classic
    • 2014
    • 27

Witam,

Mam pytanie jak dokładnie działają światła w ustawieniu AUTO. Jest tam włącznik zmierzchowy , który po wykryciu nie wystarczającego oświetlenia powinien włączyć światła mijania (w moim przypadku ksenony).
    Zauważyłem, że ostatnio w super słoneczną pogodę świeciły się zarówno ledy jak i ksenony i zastanawiam się dlaczego. Próbowałem wyłączyć i włączyć i ponownie zapalały się ksenony. Czy nie powinny w tak dobrych warunkach (świecące słońce , super widoczność, bardzo jasno) świecić się tylko ledy ??
    Nie jest to pierwszy raz jak mi tak działają światła i zastanawiam się dlaczego. Po co te ksenony w dzień ??
    Jak to jest z tym trybem AUTO , doczytałem też w instrukcji , że niby można ustawić czułość czujnika światłą ale nie bardzo wiem gdzie.

Komentarz

• Bomber
      Ambiente
      • 2013
      • 226

Dokładnie jak napisałeś. Jest tam czujnik zmierzchowy. Ustawić możesz w Bolero/Amundsenie/Kolumbusie w ustawieniach auta.
      Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• Basik_
        Rider
        • 2013
        • 667

Ksenony włączają się też jak używasz wycieczkek, auto stwierdza że jest deszcz i włącza światła
        Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• ufo
          L&K
          • 2008
          • 1475
          • Octavia III combi (5E5)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Mar19000
          Po co te ksenony w dzień ??
          a po co wogóle ustawiasz na AUTO?...w dzień :idea: przecież od tego masz światła do jazdy w dzień.
          czujnik światła tak ma, że jak postoi w cieniu albo w zaciemnionym miejscu a na dworze świeci słońce, może tak się trafić, że zapalą się światła mijania. też tak mam, auto stoi pod drzewami i przy ścianie i rzadko kiedy się zdarzało by światła mijania się NIE włączały.
          ja robię tak, za dzionka ustawiam na "0" a pod wieczór, na AUTO.

Komentarz

• Maksym2014
            Classic
            • 2015
            • 9

Jak ktoś może niech poda dokładnie gdzie w ustawieniach w Columbusie są ustawienia czułości czujnika.

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ufo, w takim razie po cholerę to auto jak by tak robić
              mi czasami coś się poświruje i odpali światła przy ładnej pogodzie
              ale to czasami się zdarzy
              u mnie deszcz nie wpływa włączenie świateł, no chyba że się zrobi bardzo ciemno podczas tego deszczu
              generalnie da się też ustawić czułość czujnika vcdsem

Komentarz

• emes
                Drive
                • 2014
                • 80

Po to jest tryb AUTO, żeby nie przełączać :P
                Chyba od pół roku nie dotykałem włącznika świateł

W instrukcji znajdziesz ustawienia poziomu czułości czujnika zmierzchu - są dostępne 3 poziomy.

Światła mijania włączą się rownież podczas deszczu.

Komentarz

• maro rs
                  Elegance
                  • 2014
                  • 948

Światła mijania włączają się podczas deszczu, jeśli ustawi się taką opcję.

I też nie dotykam tego pokrętła raczej.
                  "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• krzyzakp
                    L&K
                    • 2013
                    • 1016
                    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zgodnie z przepisami, w warunkach ograniczonej widocznosci, czyli wlasnie w czasie deszczu powinno sie miec wlaczone mijania.. O czym wielu kierownikow nie wie, bo oni maja swoje "dzienne", ktore widac z odleglosci 20m w sloneczny dzien...
                    Nie wiem po co jest opcja o ktorej Maro wspomnial, ale pamietam ze sie zastanawialem po co "opcja" jak prawo kaze uzywac..

Moja O3 RS

Komentarz

• pewux
                      Drive
                      • 2014
                      • 91
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Instrukcja obsługi strona 76 ... UWAGA. Przy włączonych światłach do jazdy dziennej światła pozycyjne (przednie i tylne) oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie świecą się. Z tego powodu po zmroku lub w warunkach złej widoczności zawsze włączać światła mijania.
                      O3 -> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86469

Komentarz

• maro rs
                        Elegance
                        • 2014
                        • 948

krzyzakp, to prawda, nie jest to logiczne, no chyba że do jazdy w deszczu na własnym ranczu :lol: Taki układ, da się jechać bez świateł w ulewie, ale wyłączyć esp czy bardzie trwale s&s - nie da rady

Komentarz

• Mar19000
                          Classic
                          • 2014
                          • 27

Dokładnie , po to jest system AUTO żeby się nie bawić w włączenie świateł dziennych , mijania w deszczu bez deszczu. AUTO rozumie przez mam wszystko w nosie i ma działać (ewentualnie czasami,bardzo rzadko, się włączą inne światła).
                          Mam zaznaczone w ustawieniach żeby się włączały podczas deszczu ale to jest jednoznaczne z użyciem spryskiwacza?? :shock: nie da się zaprogramować czujnika deszczu tak żeby się nie włączał po spryskaniu szyby ?? :shock:
                          Podobny układ (ustawienia auto, światła dzienne , czujnik deszczu i zmierzchu ) miałem w megance i tam wszystko działało bez zarzutu.
                          Jeszcze pytanie na jaką czułość ten czujnik zmierzchu macie ustawione? Czy ten deszczu też się ustawia ??
                          Trochę się zdenerwowałem tym pseudo AUTO systemem !!!
                          Ma działać i tyle !!

Komentarz

• polrob
                            Rider
                            • 2013
                            • 535
                            • Superb III (3V3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ale u siebie nie zauważyłem żeby się światłą mijania włączały po użyciu spryskiwacza.
                            jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• lukaszc2
                              Rider
                              • 2013
                              • 376

Zamieszczone przez krzyzakp
                              Zgodnie z przepisami, w warunkach ograniczonej widocznosci, czyli wlasnie w czasie deszczu powinno sie miec wlaczone mijania.. O czym wielu kierownikow nie wie, bo oni maja swoje "dzienne", ktore widac z odleglosci 20m w sloneczny dzien...
                              Nie wiem po co jest opcja o ktorej Maro wspomnial, ale pamietam ze sie zastanawialem po co "opcja" jak prawo kaze uzywac..
                              Art. 30. 1.Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
                              1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
                              a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,

Doczytaj kolego, że wcale nie muszą to być światła mijania mogą być to same światła przeciwmgłowe i dlatego jest ta opcja żeby nie koniecznie w czasie deszczu włączyć mijania może kierowca chce tylko przeciwmgłowe (nie mylić z przeciwmgielnymi (tylnymi)) na co mu zezwala prawo.
                              Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• krzyzakp
                                L&K
                                • 2013
                                • 1016

lukaszc2, czlowiek uczy sie całe zycie a i tak umiera glupi Dzieki za cytat, tego przepisu nie pamietam z czasow robienia prawka.. Mialem w glowie tylko ze trzeba mijania wlaczyc i hejda..

Moja O3 RS

Komentarz

• mufel
                                  Ambiente
                                  • 2014
                                  • 194

Re: Światła dzienne i świecące ksenony

Zamieszczone przez Mar19000
                                  Witam,

Mam pytanie jak dokładnie działają światła w ustawieniu AUTO. Jest tam włącznik zmierzchowy , który po wykryciu nie wystarczającego oświetlenia powinien włączyć światła mijania (w moim przypadku ksenony).
                                  Zauważyłem, że ostatnio w super słoneczną pogodę świeciły się zarówno ledy jak i ksenony i zastanawiam się dlaczego. Próbowałem wyłączyć i włączyć i ponownie zapalały się ksenony. Czy nie powinny w tak dobrych warunkach (świecące słońce , super widoczność, bardzo jasno) świecić się tylko ledy ??
                                  Nie jest to pierwszy raz jak mi tak działają światła i zastanawiam się dlaczego. Po co te ksenony w dzień ??
                                  Jak to jest z tym trybem AUTO , doczytałem też w instrukcji , że niby można ustawić czułość czujnika światłą ale nie bardzo wiem gdzie.

U siebie miałem podobny problem, ale w bolero w ustawieniach oświetlenia jest opcja 3 trybów włączania, z tego co pamiętam przełączyłem to na tryb "późno" i od tego momentu problem włączania ksenonów jest wyeliminowany w trakcie ładnej pogody, do tego uaktywniłem opcję włączania podczas deszczu. Działa ok.

Komentarz

• Mar19000
                                    Classic
                                    • 2014
                                    • 27

Dzięki wielkie,

Ja już kilka dni temu dałem na ustawienie czujnika na środek ( chyba pozycja średnio) i jest znacznie lepiej. Na najwyższa opcja jest zbyt czuła i cały czas włącza ksenony.

Tak z innej beczki żeby nie tworzyć nowego tematu.
                                    Gdzieś już znalazłem niby na forum temat , ale rozumiem że nowe samochody dostajecie bez apteczki ? RSy również ??

Komentarz

• Himenek
                                      Rider
                                      • 2014
                                      • 412

nie sprawdziłem ale nie jest to obowiązkowe wyposażenie, dostajesz tylko trójkąt i gaśnicę

Komentarz

• krzyzakp
                                        L&K
                                        • 2013
                                        • 1016

Apteczki nie bylo, zakosilem z poprzedniego auta ta, ktora tam była - oryginalna czeska z 2008roku Dodatkowo dorzuciłem tylko pare(nascie) rekawiczek jednorazowych i koc termiczny (srebrno-zloty).

Moja O3 RS

Komentarz

• maro rs
                                          Elegance
                                          • 2014
                                          • 948

Re: Światła dzienne i świecące ksenony

Zamieszczone przez mufel
                                          U siebie miałem podobny problem, ale w bolero w ustawieniach oświetlenia jest opcja 3 trybów włączania, z tego co pamiętam przełączyłem to na tryb "późno" i od tego momentu problem włączania ksenonów jest wyeliminowany w trakcie ładnej pogody, do tego uaktywniłem opcję włączania podczas deszczu. Działa ok.
                                          Zastanawiam się tylko, czy wtedy automatyczne światła długie też włączają się późno? Bo mi by pasowało mijania późno, długie wcześnie - dlatego na razie mam na "średnio".

Komentarz

• Amix
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 220

Zamieszczone przez Himenek
                                            nie sprawdziłem ale nie jest to obowiązkowe wyposażenie, dostajesz tylko trójkąt i gaśnicę
                                            Nie jest obowiązkowa, ale inne zdanie mają nasi zachodni sąsiedzi, ale się nie czepiają - na razie.
                                            Była - Octavia 1 1.9 TDI 90KM Przebiegła 240KKM. Średnio 20KKM rocznie (12 lat)
                                            Jest - Octavia 3 Elegance 1.4 TSI 103KW(140KM)(6)(szary metal)+ amazing+dynamic(kiera wielofunkc.)+chrom+drive setup+areo+maxi-dot kolor+gsm+life plus+alarm + masę duperelek
                                            Moja szara myszka - Octavia 3
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...303773#1303773

Komentarz

• krzyzakp
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1016

Amix, nie czepiaja bo nie maja prawa. Rok czy dwa temu bylo o tym glosno w rejonie Szczecina, ze niemcy sie czepiali naszych o bodajze dlugosc nozyczek w apteczce, a nasi sie odgryzali wlasnie trojaktem/gasnica... I w koncu trafilo to do MSZ obu krajow i tam sie dogadali, ze na mocy ustaw miedzynarodowych, auto musi miec wyposazenie zgodne z krajem rejestracji, a nie z krajem, przez ktoryh podrozujesz... I obie strony upomnialy swoich mundurowych o tym

Moja O3 RS

Komentarz

• Mar19000
                                                Classic
                                                • 2014
                                                • 27

Właśnie powodem dla , którego przestawiłem wcześniej czujnik na wczesne to jest to co napisał maro rs - szybsze włączanie automatycznych świateł długich.
                                                Dokładnie chciałbym mieć tak jak wspomniany kolega pisze "mijania późno, długie wcześnie"
                                                też tak ustawiłem (średnie).

Komentarz

• ryhu
                                                  Ambiente
                                                  • 2014
                                                  • 131
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Czułość dla automatu świateł dotyczy tylko czasu opóźnienia włączenia od momentu zaciemnienia czujnika (ustawienie długi powoduje, że przejeżdżając pod wiaduktami nie uruchomią Ci się mijania) i ustawienie tego parametru nie ma żadnego wpływu na włączanie świateł drogowych, to analizuje kamera i nie można tego parametru regulować.
                                                  Jedyne co można regulować (przynajmniej tego jestem prawie pewien) to czułość czujnika deszczu poprzez zmianę położenia dźwigni częstotliwości pracy wycieraczek, która w auto wycieraczkach nie pełni żadnej innej funkcji.

Komentarz

Pracuję...